Consultations are closed

If you have any questions please call 0208 489 3940 or email info@northlondonheatandpower.london

Design Statement Overview

What this document is

This document provides an overview of the design process and of the principles which have informed the North London Heat and Power Project (the Project) and provides a more detailed description of the overall design.

The Design Process
A design process has been undertaken to develop the Project. This has involved developing an appreciation of the local and wider context, analysing of the functional requirements of the Project, understanding how the Project needs to be implemented, considering how the site layout can provide a resilient framework for development in the long-term, developing architectural principles for the main proposed structures and establishing a design code for the remaining associated developments.

The Design Statement Overview outlines the process of design development that has been undertaken and the proposed design of the Project. It has been prepared as a draft of the Design and Access Statement and Design Code Principles which will be submitted to support the Development Consent Order (DCO) application. The Design Statement aims to inform understanding of the design that has been developed and how the Project might look.

Site Uses and Layout
The location of the proposed Energy Recovery Facility (ERF) in the north of the Edmonton EcoPark was determined after consideration of specific operational and physical site constraints. These include the need to continue to operate the existing Energy from Waste (EfW) facility, to retain the existing site access from Advent Way and to protect the existing utility corridors across the site. The proximity of the site to the Lee Valley Regional Park (LVRP) introduced a requirement to retain and enhance where possible the visual screen to the east of the Edmonton EcoPark. The orientation and size of the proposed ERF was determined by operational requirements, site specific geotechnical conditions and the need to protect the groundwater.

To support the proposed ERF a range of new associated facilities is also required on site. The Resource Recovery Facility (RRF) would consolidate the operations of the existing Bulky Waste Recycling Facility and Fuel Preparation Plant, and add a new Reuse and Recycling Centre (RRC). The RRF would be located in the south of Edmonton EcoPark as this provides a consolidated area of equivalent scale to the existing facilities and is available with little disruption to ongoing activities.

EcoPark House would be the public gateway to the Edmonton EcoPark and would provide a visitors’ centre and education facilities, a base for the Edmonton Sea Cadets and office accommodation. This would be located on the wharf because a building adjacent to the River Lee Navigation will have more opportunities to engage with the LVRP, an eastern location supports a new staff and visitor entrance segregated from the operational access and a wharf site supports the creation of new facilities for the Edmonton Sea Cadets.

Scale, Height and Massing
The ERF building will provide an enclosure for the technical components and activities inside. Therefore, the footprint and minimum height of the building is determined by the internal activities and plant technology. This means the proposed ERF will be taller than the existing
EfW facility, by around 20m, but the stack would be about the same height as the existing stack.

The proposed ERF would have a building form that expresses the different internal activities. This approach minimises the visual impact of the building, as the stepped roof profile ensures that the building is as low as it can be. It would also have a less dominant roof profile, especially when viewed from the LVRP, and provides opportunities to create a more articulated building form.

Options for the arrangement and design of the stack are set out, with a recommendation for a stack that is located away from the main ERF building. This assists in minimising the perceived scale of the ERF and locates the stack with ancillary ERF facilities. The stack is designed with a rectangular clad structure. As the proposed ERF building is taller than the existing EfW facility the new stack will be less visually dominant.

The footprint of the RRF building is determined by the requirements for vehicles to circulate around and within the building and the need to provide sufficient space for the waste processing activities. The height of the RRF is determined by the requirement for a minimum clear internal height for the operational activities and the need for large column-free areas.
EcoPark House includes visitor, education and community facilities and space for the Edmonton Sea Cadets. The building would be up to three storeys in height to accommodate the proposed uses and ensure that a flexible space is created that serves the requirements of all identified future users.

Access and Circulation
The proposed arrangements for vehicular, cycle and pedestrian circulation demonstrate how the site will operate, while providing a safe environment for all users.

Appearance and Materials
The design approach to the ERF building aims to minimise the perceived scale of the ERF facility and reduce its visual impact, respond appropriately to the surrounding site context, and create a design that defines the identity of the Edmonton EcoPark.

The ERF façade will comprise two distinct zones, the lower level and upper elements. It is recommended that the lower level uses tough and hard-wearing materials that have a dark colour to assist in disguising potential stains or dents and minimise maintenance requirements for aesthetic purposes. A lighter cladding is proposed for the upper elements as it is important to visually enhance the cladding by introducing interest and variation that can be perceived in views from near and far. This approach with focus elements that introduce areas of detailing and colour will break up the massing of the building and minimise the visual impact. The appearance of the RRF and EcoPark House will be aligned with the approach adopted for the ERF to ensure visual continuity.

Details of appearance and materials would be determined at a later stage in line with the Design Code Principles.

Landscaping
The landscape has been designed to soften the proposed buildings, connect landscapes and integrate with the LVRP. Design elements include green and brown roofs, native tree and shrub planting, grassland and meadows, and native marginal planting along Enfield Ditch. This approach responds to the aims to create a high quality landscape scheme that
maximises ecological enhancement and sustainable water management, and which integrates the Project into the wider landscape character.

Green and brown roof areas are proposed as a part of the ERF, to contribute to the architectural treatment of the ERF, provide ecological enhancement and also serve to filter water and aid the management of storm water flow.

Design Code Principles
At this stage of the Project there are a number of details which require flexibility, for example, the precise location and scale of the buildings associated with the Project. It will not be possible to fix these elements in advance of the detailed design and construction which would be undertaken following appointment of a contractor should the DCO be granted. In order to accommodate this draft, Design Code Principles have been developed which set out the guidelines for future approval of details that will need to be submitted under a DCO Requirement. The Design Code Principles address quality of materials, colour and material palette, common design language between the buildings on site, approach to building articulation/breaks in facades, approach to roof extrusions/visible plant; and signage and way finding.

Want to know more?

Book of Plans
Design Statement

Hello! Our two planned phases of consultation have now finished. We have reviewed all of the feedback we received during both phases of the consultation and have produced a summary of the consultation report.